Woningbouw 

Brandbeveiliging van woningen vallen buiten de eisen uit de NEN2535. Wel geld voor woningen de NEN2555 (huisrookmelders). Vanuit de gemeente kunnen voor voorvallen welke buiten het Bouwbesluit wel aanvullende eisen worden gesteld. Dit wordt “gelijkwaardigheid” genoemd.

Als er een woongebouw gebouwd wordt die niet voldoet aan het Bouwbesluit, mag vanuit het beginsel artikel altijd door middel van gelijkwaardigheid worden aangetoond dat het gebouw toch voldoet. 

Hoogbouw

Voorbeeld: als er een woongebouw gebouwd wordt, hoger dan 70 meter, wordt er niet meer voldaan aan het Bouwbesluit 2012. Om toch te mogen bouwen, dient dit als gelijkwaardigheid worden aangetoond.

Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid oplossingen zijn gebaseerd op maatwerk, met als praktijkrichtlijn “hoogbouw” . Deze geeft een aantal inzichten welke regelmatig worden toegepast. Overdruk in trappenhuizen, sprinklerinstallaties, maar ook ontruiming en branddetectie maken dikwijls onderdeel uit van de oplossing. 

Andere aandachtpunten bij  hoogbouw

Naast de brandbeveiligingsystemen dient ook gekeken te worden naar de bluswater voorziening. Hoe zorgen wij er voor dat we op 70 meter ook nog genoeg water hebben om de inzet van brandweer goed te kunnen doen? Maar ook communicatie tussen de brandweer welke op hoogte aan het werk is en de collega’s op maaiveld.
Bekijk hier welke eisen er gesteld worden aan een gebouw met woonfunctie.

Neem contact op

Heeft u advies nodig op het gebied van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties met betrekking tot een gebouw met woonfunctie? Neem dan contact op met één van onze experts op dit gebied en zij voorzien u van alle belangrijke informatie omtrent branddetectie.

Hans Weerheim - Directie Service en Onderhoud

Heeft u vragen over het onderwerp? Wij helpen u graag verder.

Hans Weerheim Directie Service en Onderhoud

Neem vrijblijvend contact op met ons en u ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie

mail direct

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Branches waar wij actief zijn.

Wij werken voor alle functiegebouwen die beschreven zijn in bijlage 1 van het bouwbesluit 2012. Deze omvatten bijna mogelijke type gebouwen en voor iedere functie hebben wij een specialist. Kies uw onderwerp en zie wat wij voor u kunnen betekenen.