Een celfunctie wordt ook wel definieerd als een gebruiksfunctie voor dwangverblijf van personen. In de volksmond gaat het hier dus om gevangenissen. 

Risico's

Wanneer een gebruiksfunctie de noemer celfunctie heeft dan wordt er altijd gebruik gemaakt van volledige bewaking. Dit betekent dat er behalve de noodzakelijk handbrandmelders ook in elke ruimte één of meerdere automatische melders aanwezig moeten zijn. Er zijn wel enkele uitzonderingen voor ruimtes die bij volledige bewaking niet te hoeven worden bewaakt. Deze kunt u terugvinden in de NEN2535. 

Stil alarm

U kunt zich voorstellen dat er bij een brand in een gevangenis paniek kan uitbreken. De gedetineerde zit in een cel en kan geen kant op. Bij het horen van een hard akoestisch signaal wordt de paniek bij de gedetineerde alleen maar groter. Daarom is het stil alarm in het leven geroepen. Deze ontruimingsvorm maakt deel uit van de NEN 2575-4 en wordt toegepast bij draadloze stilalarminstallaties. Hierbij wordt een geselecteerde groep personen gewaarschuwd om de ontruiming in gang te zetten. De stil alarm installaties worden dus ingezet bij de ontruiming van gebouwen of gebouwdelen waar zich mensen bevinden, die moeten worden geholpen bij het zich in veiligheid stellen bij brand. Een gevangenis is dus onderdeel van een hoogrisico object. 
Bekijk hier de eisen die gelden voor de ontruiming van een gebouw met celfunctie.

Neem contact op

Heeft u advies nodig op het gebied van stil alarm installaties met betrekking tot een gebouw met celfunctie? Neem dan contact op met één van onze experts op dit gebied en zij voorzien u van alle belangrijke informatie omtrent branddetectie en stil alarm. 

Guido Verweij - Adviseur

Heeft u vragen over het onderwerp? Wij helpen u graag verder.

Guido Verweij Adviseur

Neem vrijblijvend contact op met ons en u ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie

mail direct

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Branches waar wij actief zijn.

Wij werken voor alle functiegebouwen die beschreven zijn in bijlage 1 van het bouwbesluit 2012. Deze omvatten bijna mogelijke type gebouwen en voor iedere functie hebben wij een specialist. Kies uw onderwerp en zie wat wij voor u kunnen betekenen.