NEN 2575

In de NEN2575 zijn de eisen over de specifieke geluidsniveaus te vinden. Het alarm met een gesproken woord moet minimaal 60 dB produceren, voor de reguliere sloop whoop geldt 65 dB. In gebouwen waar mensen ook slapen is minimaal 75 dB bij het hoofdeinde vereist. Verder geldt dat het brandalarm 6 dB hoger moet zijn dan het omgevingsgeluid, maar niet hoger dan 120 dB (en 86 dB in slaapruimtes), omdat dit tot gehoorschade kan leiden. Op een locatie waar harde omgevingsgeluiden zijn, kan het alarmeren van mensen via flitsers (naast het brandalarm) uitkomst bieden.

Speech Transmission Index 

Bij een luidalarm type A gaat het niet alleen om het geluidsniveau maar ook om de verstaanbaarheid van de berichten. De spraakverstaanbaarheid kan worden beoordeeld door meting van de STI: de speech transmission index. Voor het uitvoeren van STI metingen ( soms ook aangeduidt als STIPA meting )bij onder andere ontruimingsinstallaties, moet men gebruik maken van een geluidmeetinstrument welke een STI / STIPA meting en berekening kan uitvoeren.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie aanvragen of heeft u hulp nodig? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs of vul onderstaand contactformulier in. 

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}