Wat is er veranderd sinds het Bouwbesluit 2012? 

Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de regelgeving voor brandmeldinstallaties. Mede daardoor bestaat er enige onduidelijkheid over de brandmeldinstallaties. 

Veel gebouwen hebben brandmeldinstallaties die al zo’n twintig jaar oud zijn. Deze installaties, uitgevoerd volgens de toen geldende regelgeving (NEN 2535:1986 en daarna NEN 2535:1996), zijn aan vervanging toe. De regelgeving is sindsdien gewijzigd. Zonder dat de omstandigheden in uw gebouw zijn veranderd, kan de nieuwe regelgeving toch leiden tot afkeur. Wilt u graag een inzicht in bijlage 1 van het Bouwbesluit? Neem dan via het contactformulier onderaan deze pagina direct contact met ons op. 

Bouwbesluit 2012: voorschriften voor brandmeldinstallaties

Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat een bouwwerk zodanige voorzieningen heeft dat een brand tijdig wordt ontdekt, zodat aanwezigen op tijd kunnen vluchten. Voor een aantal gebruiksfuncties schrijft het Bouwbesluit 2012 hiertoe brandmeld- en ontruimingsinstallaties voor.

De voorschriften voor brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012, NEN-normen en harmonisatie- en interpretatiedocumenten voor inspectie. Deze voorschriften worden in de praktijk niet altijd eenduidig uitgelegd, waardoor de bouwpraktijk gebaat is bij een verdere toelichting op de voorschriften. 

Programma van Eisen (PvE)

Voordat u met de installatie begint, moet u een programma van eisen (laten) opstellen. Een brandmeldinstallatie is voorgeschreven afhankelijk van de gebruiksoppervlakte van de gebruiksfunctie en van de hoogste vloer van een verblijfsruimte van de gebruiksfunctie, gemeten boven het meetniveau.

Het is zeer verstandig om te informeren of een nieuw PvE voor uw locatie/object kosten en onnodige handelingen kan besparen. Zeker als uw brandmeld-/ontruimingsinstallatie aan vervanging toe is, of u van plan bent een verbouwing te doen. 

Neem contact op

Wij voorzien u graag van een vrijblijvend advies over een eventueel Programma van Eisen. Neem gerust contact met ons op! 

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Branches waar wij actief zijn.

Wij werken voor alle functiegebouwen die beschreven zijn in bijlage 1 van het bouwbesluit 2012. Deze omvatten bijna mogelijke type gebouwen en voor iedere functie hebben wij een specialist. Kies uw onderwerp en zie wat wij voor u kunnen betekenen.