Wat is een Programma van Eisen?

Een Programma van Eisen (PvE) voor brandmeldinstallaties is een belangrijk document dat afspraken tussen eisende partijen, gebruiker en eigenaar vastlegt. Dit document voorziet hoe u de brandmeldinstallatie vervolgens dient te realiseren. De NEN 2535 eist dat er een Programma van Eisen wordt opgesteld. Het Programma van Eisen beschrijft de uitgangspunten van de brandmeldinstallatie. In het PvE worden alle uitgangspunten van een brandmeldinstallatie waarmee de projecteringsdeskundige een brandmeldinstallatie kan ontwerpen, vastgelegd. Bij het ontwerp van een brandmeldinstallatie moet rekening worden gehouden met het soort brandverschijnsel dat voor dat gebouw te verwachten is. Dit is tevens opgenomen in het PvE. 

Denk hierbij aan de aan te sturen installaties bij brand, een aanvalsroute voor de brandweer en de indeling van detectiezones en alarmeringszones. Kortom: alle relevante gegevens worden in een Programma van Eisen vastgelegd. 

Het belang van een Programma van Eisen bij nieuwbouw

Zorgt u bij nieuwbouw tijdig voor een Programma van Eisen, dan kunt u met de aanbesteding een eenduidige prijsaanvraag uitzetten naar de marktpartijen. Omdat u de afspraken van tevoren vastlegt, komt u tijdens de uitvoering nooit voor verrassingen te staan. 

Bestaande installaties certificeren

Steeds vaker wordt een bestaande brandmeldinstallatie op verzoek van de overheid of de verzekeraar gecertificeerd. Een bestaande installatie voldoet echter niet altijd aan de huidige regelgeving. Daarom is het belangrijk om deze afwijkingen in een Programma van Eisen op te nemen en deze door de eisende partijen goed te laten keuren. Zo kunt u als eigenaar minder gemakkelijk aansprakelijk worden gesteld voor nalatigheid bij brand. Ook kunt u uw bestaande installatie op deze manier toch laten certificeren! 

Hulp nodig bij uw Programma van Eisen?

Dutch Fire Safety Group kan voor u een gedetailleerd Programma van Eisen voor brandmeldinstallaties opstellen, indien gewenst. Leg uw vraag gerust aan ons voor.

Guido Verweij - Adviseur

Heeft u vragen over het onderwerp? Wij helpen u graag verder.

Guido Verweij Adviseur

Neem vrijblijvend contact op met ons en u ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie

mail direct

Mail ons direct

{{ errors.first("field_1") }}
{{ errors.first("field_10") }}
{{ errors.first("field_3") }}
{{ errors.first("field_2") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Branches waar wij actief zijn.

Wij werken voor alle functiegebouwen die beschreven zijn in bijlage 1 van het bouwbesluit 2012. Deze omvatten bijna mogelijke type gebouwen en voor iedere functie hebben wij een specialist. Kies uw onderwerp en zie wat wij voor u kunnen betekenen.